Historien

Suksessen ligger i oppskriften

Barbecue salmon skewers

To fruer fra Sveits og Frankrike startet det hele…

Tidlig på 60 tallet var det lite med eksotisk krydder i norsk kjøkken og selv hvitløk var ganske uvanlig.  Rett utenfor Oslo var det to vennepar som hadde andre tanker…

Italian pizza with ham and asparagus

Den ene fruen var fra Sveits og den andre var fra Frankrike.  Begge jentene hadde savn etter et noe mer eksotisk krydder slik de hadde fra sine respektive hjemland.  Hjemme på kjøkkenbenken begynte familiene og blande og teste til de en dag satt igjen med et krydder de likte.

De bestemte seg raskt for og investere i produksjonsutstyr og sette i gang med distribusjon da familiene allerede disponerte lokaler hvor det var ledig kapasitet.  Et navn på krydderet måtte de også ha.  Hmm.  Krydderet skulle behage magen. Mage = gastro og dermed ble navnet Gastromat. Ikke mer komplisert en det.

Så var det snakk om logo.  Familien kjente en dame som tegnet noe som het «Bitte kortene».  Etter mange forslag fra Bitte var det en logo som skilte seg ut.  Det var Munken som vi fortsatt kjenner i dag og som for mange står som et symbol på god mat og drikke.

Produksjon av krydderet begynte i 1966 og foregikk i Vestre Elvebakke i Oslo.  Gastromat fikk hylleplass rundt omkring i landet, men det var mange opp og nedturer.  Tidlig på 70-tallet var det nesten slutt.

En ny leder ble installert og både produksjonsutstyr og lokaler ble oppdatert, men den magiske maskinen som kunne lage krydderet i volum, og som et derivat av drives i dag, var fortsatt ikke på plass.  Ny maskin og nye lokaler ble ettersøkt.

Hovedkontoret til Gastromat lå i denne tiden i Stortingsgaten i Oslo, men passende kontor og produksjonslokaler ble etterhvert funnet på Galleberg i Sande i Vestfold.  I 1977 ble den nye maskinen installert i Bølumgata 2 og epoken som fortsetter i dag ble startet.  I samme tidsrom ble Gastromat solgt til familien Kvan som eide og drev produksjonslokalene.

Maskinen fra 1977 fortsatte i forskjellige versjoner fram til  2015 når vi måtte innse at den hadde spilt sitt siste vers og måtte skiftes ut.  Høsten 2015 ble en ny maskin installert, men var tidlig identifisert som litt upålitelig og sto stille i flere korte perioder.

I januar 2019 var problemet mye mere akutt og vi hadde en produksjonsstans som varte store deler av året.   2019 ble som kjent et tungt år for Gastromat og våre kjære trofaste brukere da vi var borte fra butikkhylla mesteparten av året. En helt ombygd maskin var ikke på plass før i fjerde kvartal.

Ved nyåret 2020 kom produksjonen i gang igjen for fullt og siden da har Gastromat spyttet ut godt over 4000 bokser hver eneste arbeidsdag og rundet 1 million bokser for første gang i 2020.

Gastromat er stolt over å være en av de meste solgte krydderproduktene i butikkhyllene rundt omkring i landet.   Selv om vi oppdaterer boksen litt i ny og ne føler vi at originaloppskriften er meget viktig og vil være uforandret så langt øyet kan se.

salmon