Historien

Suksessen ligger i oppskriften

Barbecue salmon skewers

To damer fra Sveits og Frankrike startet det hele…

Tidlig på 60 tallet var det lite med eksotisk krydder i norsk kjøkken, selv hvitløk var ganske uvanlig. Rett utenfor Oslo var det to vennepar hvor begge konene hadde utenlands opprinnelse.

Italian pizza with ham and asparagus

Den ene var fra Sveits den andre fra Frankrike. Begge damene hadde savn etter noe mer sprekt krydder slik de hadde fra sine respektive hjemland. Hjemme på kjøkken benken begynte familiene å blande og teste til de en dag satt igjen med ett krydder de likte.

De bestemte seg raskt for å investerte i produksjonsutstyr og sette i gang med distribusjon da familiene allerede disponerte lokaler hvor det var ledig kapasitet. Navn på krydderet måtte de også ha. Hmm. Krydderet skulle behage magen. Mage = gastro. Og dermed ble navnet Gastromat. Ikke mer komplisert en dette.

Så var det logo. Familien kjente en dame som tegnet «Bitte kortene». Etter mange forslag fra Bitte var det en logo som skilte seg ut til slutt og det var Munken. Og for mange står munken som ett symbol på god mat og drikke.

Produksjon av krydderet begynte i 1966 og den forgikk i Vestre Elvebakken i Oslo. Gastromat kom i hyllene rundt omkring i Norge men det var mange opp og nedturer og i 1973 var det nesten kroken på døra.

Etter noen runder ble det besluttet å få en ny mann på plass som gjorde en omfattende jobb med både slitent produksjonsutstyr og lokaler.  Produksjonen kom godt i gang igjen men kryddermaskinen gikk på lånt tid. Det ble besluttet å bestille en ny maskin men samtidig ble det bestemt at man måtte finne nye lokaler.

Hovedkontoret til Gastromat lå i denne tiden i Stortingsgate i Oslo og de hadde kontakter hvor de fant ledige lokaler på Galleberg/Sande i Vestfold. I 1977 ble den nye maskinen installerte i lokaler i Bølumgata 2 og det ble en ny æra. Allerede året etter at Gastromat begynte å produsere i de nye lokalene på Galleberg/Sande ble Gastromat solgt til Kvan familien som eide lokalene.

Frem til 2015 tuslet og gikk den gamle maskinen fra 1977 men i 2015 måtte man innse at den gamle var moden for utskifting. Høsten 2015 ble den nye maskinen installert men tidlig ble det oppdaget feil/mangler på maskinen.

Maskinen hanglet og gikk frem til januar 2019 da den takket for seg.

2019 ble ett tungt år for Gastromat og ikke minst Gastromat elskere da produksjonen sto stille i 10 måneder før en ombygd maskin kom på plass igjen.

Ved nyåret 2020 kom produksjonen i gang igjen for fult og siden da har Gastromat spyttet ut godt over 4000 bokser hver eneste arbeidsdag og vil runde 1 million bokser i 2020.

Gastromat er stolt over å være en av de meste solgte produktene i krydderhyllene rundt omkring i dette landet i 2020.

Vi vil aldri tulle med original oppskrifta og kjører på videre men fra 2021 vil vi gå bort fra Gastromat løkke skrifta til den originale GASTROMAT skrifta.

Rett over nyåret vil det også bli produsert ett begrenset opplag på 10 000 bokser hvor den gode gamle Munken vil prege boksen.

salmon